Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Menzingers interview

17-06-14 13:22:00 / door pureandsimple / band: The Menzingers

Menzingers interview

The Menzingers zijn wellicht de meest geliefde én beste punkband van dit moment. Hoog tijd om eens dat interview uit te typen wat ik met ze had op Groezrock.Op Rented World klinken jullie weer wat gelikter dan op jullie oudere/eerdere werk. Is dat een natuurlijk proces?
Zoiets heeft altijd voor een deel te maken met hoe goed je kunt spelen. Tenminste.. Voor een deel. Daarbij zijn de gitaarpartijen en drukstukken ook weer wat complexer. Je wilt jezelf blijven uitdagen. Dat is belangrijk. Muziek en de evolutie van punkrock als een specifiek geluid is sowieso wel een grappige gewaarwording. Neem bijvoorbeeld Fugazi – wat ik vroeger weinig aan vond. Tegenwoordig kan ik dat veel meer op waarde schatten, maar ik kan me voorstellen dat er veel kids die into Minor Threat waren zijn afgehaakt. Smaak – net als je eigen muziek – evolueert. Het is onze 4e plaat alweer en we hebben geen specifieke formule, maar nog altijd dezelfde drive. Volgens mij hoor je daardoor – even los van de zang – altijd dat het typisch ‘ons’ is.

Over Fugazi gesproken. Volgens mij heb ik ooit gelezen dat jullie meer invloeden van Fugazi en Weezer wilde op Rented World.
Zoiets komt dan ineens ter sprake. Het is niet zo dat je in de studio bedenkt “nu moet het zo en zo gaan klinken!”. Maar je wilt ook niet dat alles steeds hetzelfde gaat klinken. Dat is gewoon niet cool. Zo is er nu bijvoorbeeld geen centraal thema van de plaat. Misschien vinden mensen dat jammer en misschien komt dat wel weer een keertje terug. Dat weet ik niet. Aangezien je het toch nooit goed kunt doen, hebben we tijdens het maken van de plaat alles overboord gekieperd en gewoon gedaan wat wij wilden doen. Voor zover ik het heb bijgehouden zijn de meeste mensen wel te spreken over het eindproduct.

Jullie hebben twee zangers. Hoe kiezen jullie wie welke tracks zingt?
In principe is de regel: schrijf je het nummer? Dan mag je ‘em ook zingen. Deze keer is dat op plaat uitgekomen al seen 7 om 5 regeling. In het begin waren we daar ‘gemakkelijker’ in. Dan wilden we nog wel eens coupletten van elkaar zingen, maar op Rented World is het allemaal ons eigen werk. Hoewel we elkaar natuurlijk wel tips enzo geven.

Is er iets aan Rented World waar je specifiek trots op bent?
Ik vind het eigenlijk wel cool dat ik alle nummers goed vind. Dat gebeurt ook niet altijd. En ik vind “Transient Love” erg tof om te doen, omdat het weer eens wat anders is dan wat we normaal doen. Metname omdat het wat anders is qua tempo en dat maakt het ook cool om live te doen.
 
Je kunt wel stoer lopen doen, maar na On the Impossible Past werden jullie de meest interessante punkband sinds The Clash genoemd. Dan zal je toch ergens wel een tikkie zenuwachtig zijn als je een nieuwe plaat moet maken, of niet dan?
Mwah.. Het viel allemaal echt wel mee. Het hoeft ook niet allemaal even juichend omarmd te worden wat we doen. Zolang we zelf maar tevreden zijn. We wilden een goeie plaat afleveren. Niets meer en niets minder. We hebben daarbij niets van de vorige plaat laten meespelen naar ik weet. Natuurlijk is die plaat wel een deel van ons, maar toen waren we een klein semi-underground bandje. Nu is dat wel ietsjes anders waardoor er ook anders naar de band wordt gekeken. Ik wist niet of mensen deze plaat voldoende kans zouden geven omdat het ‘de plaat na de doorbraak’ is. Maar volgens mij is het allemaal wel goed gekomen.

Hebben jullie het sowieso wel naar jullie zin gehad in de studio? 
Ik ben liever op tour dan dat ik in de studio zit. Je ziet andere plekken, ontmoet mensen etc. etc. Hoewel het schrijven van een plaat op persoonlijk vlak een grotere gebeurtenis is. Meer gewicht heeft. Het is echt je eigen projectje, je baby. Wat dat betreft is het schrijven van een plaat eigenlijk ook supercool. En veel daarvan gebeurt gewoon ter plekke in de studio. We hebben er dan veel meer tijd voor, hoewel we ook tussendoor wel schrijven. Maar omdat een nummers van ons vaak democratisch tot stand komt is de studio de ideale plek voor ons.

Over dat touren gesproken. Worden jullie tours tegenwoordig allemaal vanuit het Epitaph kantoor geregeld?
Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. We hebben er altijd wel wat over te zeggen. Ook moet het natuurlijk in onze schema’s passen. Nu zijn we ook wel eens headliners en dan is het weer anders, maar in principe vragen we altijd vrienden en bekenden waardoor het eigenlijk hartstikke leuk is om een tour in elkaar te knutselen.

Hoe cool is het om een split op te nemen met The Bouncing Souls?
Supercool natuurlijk! En ik vind hun versie van Burn After Writing ook heel erg vet. We zijn allemaal opgegroeid met the Souls en dan  is dit natuurlijk fantastisch. Serieus: misschien is dit wel het coolste wat ons als band ooit is en zal overkomen. Zo cool vind ik het!

 

https://www.youtube.com/watch?v=TQBG7wAVWAA
https://www.youtube.com/watch?v=36E0tKMKtSo
https://www.youtube.com/watch?v=iZscWmIizzw
https://www.youtube.com/watch?v=taVKO8BeDIw
 


Reacties

Gepost door: beerskunx Gepost: 17-07-14 13:14:31
ik heb gehoord dat ze een hoop meezingers hebben :p

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact